ŽGA pozicija dėl žirgų laikymo

I. Žirgas privalo būti laikomas tokiomis sąlygomis, kurios labiausiai atitinka jo prigimtį. Tai yra: žirgas privalo turėti galimybę socializacijai (bendravimui su kitais žirgais); gyvūnui turi būti užtikrintas poilsio lauke laikas - bent 2 valandas per dieną (pageidautina – bent 4 val.) žirgas turi praleisti lauko levadoje ar ganykloje; žirgo gardas privalo būti švarus ir tinkamai vėdinamas; žirgas turi būti aprūpintas tinkamu ir kokybišku pašaru bei visuomet turėti priėjimą prie švaraus vandens; žirgas negali būti rišamas ar pančiojamas ganyklose.

II. Ligos ar nelaimingo nutikimo atveju žirgas turi gauti skubią veterinarinę pagalbą. Žirgu taip pat turi būti rūpinamasi užtikrinant sveiką kanopų būklę, vykdant dehelmintizaciją, prižiūrint ir tvarkant dantis; esant poreikiui, žirgas turi būti papildomai šeriamas vitaminais, papildais ar veterinaro/dietologo rekomenduotais specialios paskirties pašarais.

III. Žirgo darbo krūvis turi būti nustatomas atsižvelgiant į jo amžių, veislę, sudėjimą, fizinį pasirengimą ir sveikatos būklę. Turi būti užtikrinta, jog žirgui gerai tinka jo darbo inventorius, kuris privalo būti švarus ir tvarkingas. Žirgas negali būti verčiamas dirbti, jei turi sveikatos sutrikimų, išskyrus tuos atvejus, kai žirgo būklę įvertina kompetetingas veterinarijos gydytojas ir leidžia tam tikrą rekomenduotiną darbo krūvį ar metodą. Žirgai negali būti verčiami atlaikyti jų fiziniam pasirengimui, amžiui, veislei ir konstitucijai neadekvatų darbo krūvį.

IV. Žirgo treniravimo ir mokymo metodai privalo būti pagrįsti žirgų psichologijos ir elgsenos žinių pagrindais; žmogus, dirbantis su žirgu, privalo laikytis etiško požiūrio į gyvūną ir nenaudoti grubių ar žirgo sveikatai pavojingų priemonių.